Thor was de zoon van Odin en aardgodin Fjorgyn. Als kind was deze god al moeilijk opvoedbaar en beresterk. Daarom werd hij opgevoed door twee bliksemgeesten genaamd Vingnir en Hlora. Hoe kan het ook anders dan dat Thor de god van de donder is geworden.

Thor was bevriend met Loki en samen hadden zij één favoriete bezigheid: reuzen doodslaan. De god had als attribuut een hamer genaamd Mjölnir. Deze hamer maakte hem bijna onoverwinnelijk.

Op een dag stal de reus Þrymr (je spreekt uit Skrymir) Mjölnir van Thor. Hij wilde de hamer alleen teruggeven als hij de vruchtbaarheidsgodin Freya mocht trouwen. Maar dat kon dus niet: zonder Freya zou het geen zomer worden. Daarom smeedde Loki een plan. Thor moest een jurk van Freya aantrekken en doen alsof hij de godin was. Þrymr was blij verheugd Freya te zien en nodigde haar en Loki uit om mee te eten.

Thor alias Freya at zoveel dat het de reuzen opviel. Desgevraagd, antwoordde Loki dat Freya zo blij was met het huwelijk, dat zeven dagen niet gegeten en gedronken had en nu dus heel veel honger had. De leugen werd geloofd en toen de reuzen dronken waren, greep Thor Mjölnir en sloeg de reuzen dood.

Er zijn heel veel sterke verhalen te vinden over Thor

Bijvoorbeeld over de dwerg Alvis die verloofd was met de dochter van Thor. Toen de god na acht maanden thuis kwam, vond hij dit geen goede keuze voor het meisje. Hij besloot de dwerg vragen te stellen tot de zon opkwam. De dwerg versteende.

In de meeste verhalen is Thor een ongelooflijke gulzigaard: de liederen in de Edda staan er vol mee.

De Edda is de verzamelnaam van een literair werk vol verhalen over mythologie uit het Middeleeuwse IJsland. Ook staan er aanwijzingen in over hoe de verhalen moeten worden voorgedragen.

De vriendschap tussen Thor en Loki eindigde toen Thor hem tekeer hoorde gaan bij een diner voor de goden. Hij schold en tierde. Thor hoorde dit en snoerde hem de mond. Daarmee was ook de vriendschappelijke band tussen hen verdwenen.

De attributen van Thor

Een attribuut had ik al genoemd: de hamer Mjölnir. Iedere keer als Thor de hamer gooit, onweert het op aarde. De hamer keert automatisch terug naar de hand van de god. Mjölnir schept orde in de chaos en daarmee is Thor ook de ordeschepper. Thor is de beschermheer van de goden en de mensen en de sterkste van alle goden. Hij rijdt op een wagen die getrokken wordt door de bokken genaamd Tandgnioster en Tandgrisnir.

Daarnaast heeft hij een riem om die Megingjörð heet. De riem verdubbelt zijn toch al grote kracht. Ook draagt hij ijzeren handschoenen, waarmee hij zijn hamer steviger kan vasthouden. Deze handschoenen heten Járngreipr. Verder wordt hij afgebeeld als een grote, forse man met bliksemende ogen en een rode baard. De dag die naar Thor werd vernoemd is de donderdag. Een andere naam van Thor is Donar.

Torsen

torsen : met grote moeite dragen
torsen ‘(in)pakken, in ende torsen op dinen hals [1450-1500; MNW]. Ontleend aan Oudfrans torser ‘pakken, (bij elkaar) binden’

Torsen:

Omwikkelen,
Opwinden,
Wikkelen,
Winden; 

Bij het ‘torsen’ wordt een verhitte staaf over een welbepaalde lengte om haar as gedraaid met behulp van torsijzers met  de vorm van een F ofwel van een korte staaf met een vierkante uitsparing in het midden. 

Deze techniek komt frequent voor als versiering van smeedwerk. Andere benamingen voor torsen zijn ‘winden’, ‘draaien’ of ‘slingeren’. De oorspronkelijke vorm is vaak een vierkante staaf, hoewel de techniek ook op vlak of rond ijzer kan worden toegepast.

Over Thors

Met Thors willen we een verkoopsite aanbieden. We willen ambachtelijk werk aanbieden. Met liefde en met de hand gemaakte producten. Op deze manier moet het mogelijk zijn om deze producten te tonen en ze toch betaalbaar te houden.


Thors

Brusselbaan 19
9320 Erembodegem
Tel: 053/78.69.30
Fax: 053/78.69.30U kan ons altijd contacteren!

Cookies maken het eenvoudiger voor ons om onze diensten te leveren. Met het gebruik van onze diensten geef je ons toestemming om cookies te gebruiken.